27. maj 2011

Nogle vigtige udtryk ved mundharmonika

Nu har jeg allerede lavet sider, der forklarer nogle væsentlige musikalske begreber. De kan ses på menuen foroven, og en del indlæg på denne blog vil komme til at henvise til dem, når der er udtryk, som ikke alle uden videre kender.
Men der er så specielle mundharpeudtryk, som det også er godt at kende.
Metaltunge, eller bare tunge, også kaldet metalblade. Det er de små tunger af metal, som sidder inde i mundharpen og vibrerer, når der blæses i den. De har forskellig størrelse, de små til høje toner - til højre på de fleste mundharper - de små til dybe toner.
Der tales så om dobbeltblade eller dobbelttunger. Det betegner, at nogle typer har to blade til en tunge. Det kan være samme tone med en oktavs mellemrum (se siden om tonesystemet), der så giver en ekstra fyldig tone, samme princip som på strengeinstrumenter med dobbeltstrenge f. eks. den tolvstrengede guitar. Det kan også være den samme tone med en lille forskel, der så får tonen til at bæve, man kalder det tremolo, og harper med sådanne dobbeltblade kaldes også tremoloharper.
Blæsetone og sugetone: mundharmonikaer har to toner per hul, alt efter om man blæser eller ånder ind. Derfor taler man om hullernes blæsetoner og sugetoner - det er lige hvad det lyder til at være.
Dækslet er den metalplade, der er foroven og forneden på din mundharpe og som beskytter dens tunger.
Toneåbningen er den åbning på bagsiden, hvor lyden går ud.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar