24. maj 2011

Vores barndoms mundharmonika

En stor del af os har som børn siddet med en mundharpe og spillet melodier efter gehør, som det hedder, når man spiller efter øret alene uden noder eller andre hjælpemidler. Det har bestemt været med til at udvikle musikaliteten hos mange børn og evnen til at finde en melodi, så det er bestemt ikke en ringe ting.
Vi skal bare huske, at det ofte var mundharper købt i en legetøjsbutik og derfor i virkeligheden mundharmonikaer, der svarer til legetøjsinstrumenter af andre slags. Det skal næppe være en sådan, som vi nu tager op som voksne. De har en meget kort levetid, og klangen er heller ikke specielt fin. Desuden er det ofte af en type, som slet ikke kan bruges til den genre, som vi vil dyrke på den.
Den mundharmonika, som du vil anvende i dag, bør du købe i en rigtig musikbutik. De tager de gode hjem, og du kan få lov at høre, hvordan de lyder ved hjælp af en lille blæsebælg, som kræet køres hen over. Her kan du få at høre, om klangen er god, og om alle toner virker på den.
Men har du et barn, der spiller på en mundharpe, som I købte i en legetøjsbutik, så glæd dig over, at barnet får udviklet sin musiksans og øret for musik.