24. maj 2012

Akkordmundharper

Billede af en akkordmundharpe
Akkordmundharpe
De fås i mange former og størrelser, der er ikke nogen standard. Billedet må ses som et eksempel.
Fælles for dem er, at de ikke kun blæser enkelttoner i et hul, de blæser en hel harmoni i en gruppe af huller, eller som man vil kalde det, en akkord.

Om harmoni

Harmoni betyder samklang, og da mundharmonikaen er et udpræget melodiinstrument, så er det en side af musikken, som harpister ikke er kommet i dybden med. Det kan så anbefales, når man skal spille ledsaget af et akkordinstrument som keyboard eller guitar. Nu er der harpister, der spiller andre instrumenter end mundharpe, ofte guitar, så får de det med harmoni ind den vej.
En harmoni består af minimalt tre toner, basalt en treklang. Nogen toner klinger godt sammen, andre gør ikke, men i den basale treklang er der sat tre toner sammen, der klinger godt sammen. Det er de minimalt tre toner, der blæses på en gang på denne type mundharpe.
Den basale treklang er det, som udøvere af akkordinstrumenter starter med, senere kommer der så mere raffinerede akkorder til, firklange, endda femklange og seksklange.

Hvilken akkordharpe skal jeg vælge?

Så godt som alle akkordmundharper har de basale treklange og den almindeligste firklang, -7-akkorderne, i de almindeligste tonearter. Vil du have en i alle tonearterne? Vil du også kunne spille de raffinerede akkorder?
Akkordmundharper, der kan det, er længere og dyrere. Jo mere den kan, jo længere og dyrere bliver den. Her skal du gøre dig klart, hvad du vil bruge den til. De bruges oftest (eller næsten kun) i et mundharpeband som akkordinstrumentet bag den mundharpe - ofte en kromatisk - der spiller melodien. Så det er måske fordi du vil starte et sådant band, at du vil skaffe den?
Så skal du gennemtænke, hvad I regner med jeres repertoire vil bestå af. Mange folkelige melodier kan spilles på tre akkorder alene og med de gængse treklange. Vil I overvejende spille det, så kan du slippe forholdsvis billigt fra dit køb af akkordharpe. Så snart I har større ambitioner, så må kravet til akkordharpen også blive større. Bare I vil spille melodier fra The All American Songbook, som man kalder melodier af de klassiske populærkomponister fra USA's gyldne musikalske tid, kræver det nogle "krydrede" akkorder. Vil I spille jazz og klassisk omarrangeret for mundharpeband, så kræver det virkelig noget, også helst at alle tonearter er med. Ja, det gør det dyrere, og dit instrument bliver tungere at håndtere. Hvad det sidste angår, så gør øvelse som bekendt mester. Hvad det første angår, det må du spørge dit privatbudget om.

Kom i gang med akkordharpen.

Men du har så købt en og skal nu finde ud af den?
Akkorderne spilles efter det såkaldte becifringssystem, den angivelse af akkorden med et bogstav, sommetider tilføjet tal og andre tegn, som keyboardspillere og især guitarister bruger. Du skal så lære, hvor de akkorder ligger på din akkordharpe, så når der står C over melodiens noder, så blæser du den gruppe af huller, hvor C-akkorden ligger.
Nu hører akkorder sammen i "familier" alt efter hvad toneart de hører til. Når melodien er i C-dur og det er en enkel melodi med tre akkorder, så er det C, F og G, den sidste oftest som G7. Nu er akkorderne på denne type mundharpe anbragt ved siden af hinanden i et system, der minder om venstrehåndsknapperne på en trækharmonika. Derfor vil det heller ikke være fysisk svært, når du først har lært en tonearts placering og at blæse til melodier i den, at finde fidusen til de andre tonearter. Det vil være de samme bevægelser, bare forskellige steder på harpen.
Øv dig også i at finde akkorderne efter gehør, det vil gøre det meget lettere at følge med. Start med to-akkordmelodier, start på C og bliv ved indtil det lyder mærkeligt, skift så til G og bliv på den indtil det lyder mærkeligt. Nu er problemet, at du ikke kan synge til som du kan ved andre akkordinstrumenter, men hvis du har nogle melodier på din computer som midi-filer, så brug dem.
Øv også at blæse i forskellige rytmer. Alt efter hvad Jeres band spiller, så skal akkorderne ikke bare være et blæs på hvert taktslag hver gang, selv om det nok er det du starter med, når du skal lære akkorderne placering på dyret. Øv hvordan du kan lave jazzrytmer, latinrytmer og meget andet.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar