12. juni 2012

Klassisk musik på mundharpe

En del føler sig tiltrukket af at spille klassisk musik på mundharpe. Forståeligt nok, det er jo en meget givende genre både at spille og lytte til.

Mangel på klassisk mundharperepertoire

Der er så bare ikke ret meget musik oprindeligt skrevet for mundharpe, det meste er kompositioner for andre instrumenter, omarrangeret for mundharpe. Det sætter så også mundharpisten i den samme situation som guitaristen, mandolinspilleren, harmonikaspilleren etc., det meste repertoire er lånt fra andre instrumenters repertoire. Enkelte nyere komponister har komponeret noget for mundharpe, men problemet er, at det ikke er disse komponisters bedste værker. De har været gode komponister i øvrigt, men hvad de skrev for mundharpe var bestillingsarbejde fra mundharpespillere, og de gjorde det halvhjertet med venstre hånd.

Holdningsændring omkring mundharpen

Nu tror jeg dog, at der er ved at ske en ændring i holdningen. Tidligere foragtede instrumenter kommer til ære og værdighed, og mange har indset, at mundharpen har en melankolsk stemning, der passer til visse kompositioner. I grænseområdet til klassisk, filmmusikken, har man hørt italieneren Ennio Morricone udnytte mundharpen sublimt til det skæbnessvangre hævntema i Sergio Leones westernklassiker Once Upon a Time in the West. Så der kan ske at komme lidt gry i komposition for mundharpe.

Gå bare i gang med mundharmonikaen

Så er der jo også kommet god musik ud af at omarrangere for andre instrumenter. Så gå da endelig på jagt efter hvad der findes. Start med de lette ting som f. eks. Beethovens Niende, korsatsmelodien og tidlige Mozart-ting.
Der er nok ingen tvivl om, at dette kræver en kromatisk mundharpe, da klassiske kompositioner meget ofte har løse fortegn og ofte opløser de faste, det er hvad man kalder skalafremmede toner, se Tonesystemet.
Visse klassiske kompositioner egner sig nok også bedst til to mundharper, evt. mundharpebands eller måske i sammenspil med andre instrumenter.
Gå på opdagelse ved at skrive "klassisk musik mundharpe" i Google.
Se nogle videoeksempler på klassisk mundharpe