onsdag

Dobbeltblads diatonisk mundharpe

En af de mange mundharper med dobbeltblad på markedet
En dobbeltblads mundharpe
Denne type mundharpe er det egentlig svært at give nogen entydig beskrivelse af. Der har ikke dannet sig en standard, som der har med den ti-hullede harpe, billedet her er bare et eksempel på, hvordan de kan se ud.
Det er ofte også en variant af den, som flere af os har haft som barn, bare i legetøjsversionen. Den er ligesom sin standardbror diatonisk, det vil sige, at den kun kan spille i en toneart, skal man spille i flere, så skal man have mere end en.

Men fællesnævneren for dem alle er, at hver tone der blæses eller suges er med to metaltunger i stedet for en. Det gøres på to måder:
  1. Oktav-mundharpe. De to blade er den samme tone, men med en oktavs afstand. Det gør tonen mere fyldig, samme effekt som udnyttes på mange strengeinstrumenter med dobbeltstrenge. f. eks. den tolvstrengede guitar.
  2. Tremolo-mundharpe. De to blade har præcis den samme tone, men med en lille forskel på dem, der får tonen til at bæve. Det kaldes tremolo-effekt og den type mundharpe kaldes så også tremolomundharpe. Den samme effekt kan gøres med håndbevægelser på de andre mundharper, der har det fordelen, at man selv bestemmer, hvornår man vil spille med tremolo.
Som sagt, der er ikke nogen standard, de findes i mange former og design. Dem, der anvender mundharpen til europæisk folkemusik og etnisk musik sværger til denne mundharpetype, og er man mundharpeentusiast, så kan den bestemt være en af de mange redskaber i kassen, men vil man dyrke blues og rock, så skal det ikke være den.

Her er en irsk folkemelodi spillet på den type mundharpe:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar