mandag

Den kromatiske mundharmonika

Billede af en Chrometta, kromatisk harpe
Den kromatiske mundharpe er en mundharpe, hvor man er i stand til at spille alle tonearterne på den ene mundharpe, med andre ord: den indeholder alle tonesystemets tolv toner. For at den ikke skal blive for stor, så har man en tap ude i højre side, som hæver tonerne en halv tone op. De findes i mange former, men her vil jeg behandle den typiske.

Typer og stemning

De kan fås med 12 eller 16 huller - Hohners Chrometta 12 er et eksempel på det første. Begge tal kan divideres med 4 og for hver fire huller er der også en oktav, se Tonesystemet. De fleste kromatiske mundharper er stemt i C, dvs., at når man spiller alle tonerne uden at trykke tappen ind, så har man alle stamtonerne, alle de toner, der svarer til de hvide tangenter på klaveret. De kan så også fås stemt i andre tonearter, f. eks. G, men den letteste er nok C-harpen, i hvert fald når man er begynder. At stemme den i andre tonearter kan have noget at gøre med, når man f. eks. skal spille harmonier på den. Uanset antallet af huller, så stemmer de to instrumenter på samme måde, den med 16 huller har en ekstra dyb oktav..

Prisen på kromatiske mundharper

Som sagt: den kan spille i alle tonearter, derfor behøver man i princippet kun en. Det opvejer det faktum, at den ikke er så billig som de andre, for når man har købt diatoniske mundharper i alle tonearter, så bliver det rundt regnet det samme som den ene kromatiske. Desuden kan den så spille de såkaldt skalafremmede toner, som man i nodeskrift gengiver med løse fortegn og opløsningstegn, der for en tid opløser de faste fortegn.

Dens anvendelse

Derfor er denne mundharpe også den foretrukne som jazz-mundharpe eller når der skal spilles klassisk musik for mundharpe. Men også bluesfolk har anvendt den med mellemrum, Chicago bluesmanden Little Walter benyttede den ofte både da han var i Muddy Waters' band og når han spillede i eget navn.
Den er også meget anvendt af Stevie Wonder, der må siges at være fabelagtig på den.
Dens lyd er karakteristisk ved at være mere orgelagtig, hvor dens diatoniske slægtninge mere kunne lyde som en lille harmonika.
De fleste musikforretninger, der handler med mundharper, fører den.
Her hører vi den belgiske jazzmusiker Toots Thieleman spille på den:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar